Лъчезар Борисов: Изплащането на компенсациите за блокираните бизнеси може да започне още в локдауна
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди, че предвижданите компенсации към засегнатите от локдауна бизнеси могат да бъдат изплатени още в периода на самата частична карантина, стига въпросните компании да кандидатстват навреме по съответните програми. „Фирмите имат възможността да започнат да кандидатстват и да получат парите за своите служители веднага. Би трябвало по време на изолацията […]

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди, че предвижданите компенсации към засегнатите от локдауна бизнеси могат да бъдат изплатени още в периода на самата частична карантина, стига въпросните компании да кандидатстват навреме по съответните програми.

„Фирмите имат възможността да започнат да кандидатстват и да получат парите за своите служители веднага. Би трябвало по време на изолацията още средствата да постъпят по техните сметки“, каза министърът в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.


Борисов отхвърли обвиненията, че мярката 60/40 не е дала очакваните резултати и заяви, че от началото ѝ до момента са раздадени над 550 млн. лв., за да се съхранят повече от 350 хил. работни места в цялата страна.

„Не мисля, че трябва да бъде коментирано отлагане на данъци и социални осигуровки, защото говорим за период от само 3 седмици. Както мислим за здравето на хората, така трябва да мислим и за здравето на икономиката“, каза още министърът на икономиката.

Той потвърди, че в момента се работи съвместно с бизнес организациите, за да се приложи очакваната от тях мярка за покриване на определен процент от оборотите спрямо същия период от миналата година.

Министър Борисов има среща с браншовите организации в близките дни, за да се провери какъв процент ще може да си позволи бюджета и дали той ще е достатъчен, за да се спасят от фалит засегнатите бизнеси.

Лъчезар Борисов отговори на нападките на президента за Бюджет 2021, като заяви, че са осигурени нужните буфери за извънредни ситуации, посочвайки редица механизми от разходната част на бюджета и средства от фискалния резерв.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук