Борисов пред ФАЦ: От резолюцията на европарламента научих, че имало македонско малцинство у нас
"За мен беше голяма изненада, че неотдавнашната резолюция на Европейския парламент относно България повдигна въпроса за предполагаемо македонско малцинство в България. В България няма македонско малцинство. Какво македонско малцинство трябва да има в България? Не познавам нито един. Едва от резолюцията разбрах, че има такова." Това заявава премиерът Бойко Борисов в интервю за германския в. […]

"За мен беше голяма изненада, че неотдавнашната резолюция на Европейския парламент относно България повдигна въпроса за предполагаемо македонско малцинство в България. В България няма македонско малцинство. Какво македонско малцинство трябва да има в България? Не познавам нито един. Едва от резолюцията разбрах, че има такова."

Това заявава премиерът Бойко Борисов в интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", разпространено в неделя. В края на разговора се стига до темата за българското вето за началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Борисов заявява, че "единствената държава, която би искала началото на присъединителните преговори със съседната ни република дори повече от Германия, е България".

"Тъй като българските социалисти гласуваха за резолюцията в Европейския парламент, те очевидно също вярват, че такова малцинство живее с нас", казва още Борисов в интервюто за германския вестник.

"Вместо да водим позитивен дебат за европейския път на Република Северна Македония, сега се насочваме към съвсем различен дебат. Трябва да кажа, че наистина съм загрижен за това развитие", допълва той в разговора, за който авторът Михаел Мартен потвърди пред "Дневник", че е воден на 9 октомври в София.

Журналистът веднага пита: "Но нито министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, нито неговият заместник Никола Димитров, нито други важни политици в Скопие обикалят, твърдейки, че в България има македонско малцинство. Това просто не се случва."

Борисов избягва пряк отговор и дава кратък урок по история как българските комунисти и Коминтернът, контролиран от сталинистка Москва, принудил българите в Македония да се наричат македонци. След което обяснява: "Ако в процеса на присъединяване към ЕС възникнат определени погрешни изявления и аз не реагирам, моите политически опоненти ще кажат: Борисов продава българската история и се кланя на натиска от европейските партньори".

От думите му се подразбира, че има предвид "погреши изявления" от Скопие. Не става ясно кои политически опоненти в България има предвид предвид премиерът.

dnevnik.bg

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук