В Германия откриха начин да заобиколят американските санкции срещу „Северен поток 2“
Премиерът на германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швециг планира да създаде специален фонд за защита на климата, за да заобиколи санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток 2", пише руското издание „Известия“, като се позовава на публикации в германските медии. Според вестника фондът за защита на климата ще има за цел да класифицира газопровода […]

Премиерът на германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швециг планира да създаде специален фонд за защита на климата, за да заобиколи санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток 2", пише руското издание „Известия“, като се позовава на публикации в германските медии.

Според вестника фондът за защита на климата ще има за цел да класифицира газопровода "Северен поток 2" като "един от най-важните компоненти за опазване на околната среда в Мекленбург-Предна Померания". Фондът ще помогне и за успешното завършване на проекта, като създаде специално предприятие, което ще подготви продукти и услуги за завършване на строителството на газопровода.

В резултат на това, германските фирми, заплашени от американските санкции, ще взаимодействат с Русия чрез икономическите инструменти, предоставени от фонда.

Според вестник Bild, от техническа гледна точка никоя компания няма да взаимодейства пряко със "Северен поток 2" и така няма да бъдат обект на американски санкции.

По-рано същия ден Федералната служба за корабоплаване и хидрография на Федерална република Германия (BSH) потвърди, че е координирала полагането на газопровода "Северен поток 2" в германските води за декември и разглежда заявление за продължаване на работата през януари-април 2021 г. На 28 ноември стана известно, че Nord Stream 2 AG, операторът на проекта, възнамерява да възобнови полагането на газопровода през декември тази година.

Според съобщения в медиите в строителството ще участва корабът за полагане на тръби „Академик Черски“.

СП-2 се изгражда от Русия до Германия по дъното на Балтийско море с цел директни и надеждни доставки на газ за Европа. Страните от ЕС подкрепят основно проекта и участват в неговото изпълнение. САЩ, балтийските държави, Полша и Украйна са против. Миналия декември Вашингтон наложи санкции върху проекта и заплаши да ги разшири.

Източник: Агенция "Фокус"

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук