Дончев: Най-големият дял от Националния план за възстановяване е насочен към зелените политики
България не проявява обичайния скептицизъм по отношение на политиките за декарбонизация. Това каза по време на онлайн конференция на тема „Политиката по климата и „Зелената сделка“ - предизвикателства и възможности“ вицепремиерът Томислав Дончев, предаде Агенция „Фокус“. „Истината изисква да признаем, че от една страна това е чудесна възможност за Европа като цяло, за европейските икономики […]

България не проявява обичайния скептицизъм по отношение на политиките за декарбонизация. Това каза по време на онлайн конференция на тема „Политиката по климата и „Зелената сделка“ - предизвикателства и възможности“ вицепремиерът Томислав Дончев, предаде Агенция „Фокус“.

„Истината изисква да признаем, че от една страна това е чудесна възможност за Европа като цяло, за европейските икономики и общество, в това число и за българските общество и икономики. Наред с това той е свързан и с редица рискове: социални, икономически, дори политически. Изкуството тук е да управляваме рисковете по такъв начин, че да минимизираме, да смекчим негативните ефекти от зелената трансформация и в същото време да използваме всички възможности“, допълни Дончев.

По думите му България развива зелени политики от десетилетия, още преди да се заговори за „Зелената сделка“. „Милиарди са инвестирани в темата „Енергийна ефективност“ във всякакъв вид инфраструктура, включително в индустрията. Публични, частни, обществени сгради, подмяна на машинния парк. Тази политика ще продължи с увеличаващо се темпо“, увери вицепремиерът.

Той изтъкна, че най-големият дял от Националния план за възстановяване и устойчивост е насочен именно към зелените политики.

Дончев открои като една от важните теми енергийния преход в регионите с въглищна електроенергия. „Европейската комисия е излязла с три пилотни района, които ще бъдат обект на целенасочено подпомагане от Фонда за справедлив преход: става дума за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. Имаме споразумение с ЕК да използваме ангажирани от тях експерти, които да ни помогнат в изработване на регионалните планове за справедлив преход, като това трябва да се случи до септември догодина“, отбеляза вицепремиерът.

Ще бъде грешка, ако обвързваме политиките по декарбонизация и зеления преход само и единствено с енергетиката, каза още Томислав Дончев.

„Предстоят ни поне още няколко важни разговора, които е добре да започнат веднага. Темите „Земеделие“, „Транспорт“, „Традиционни индустрии“. Колкото по-рано влезем в тези разговори, толкова по-малко неприятно изненадани ще има“, подчерта той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук