Орбан и Моравецки се срещнаха отново във Варшава, за да обсъдят ветото на европейския бюджет
Полша и Унгария заявиха, че са отворени за нови предложения от Европейския съюз по отношение на следващия бюджет на блока и пакета за възстановяване от пандемията на коронавируса, на които те заплашват да наложат вето, тъй като това създава връзка между финансирането на блока и придържането на членовете към демократичните стандарти на Брюксел, съобщава Associated […]

Полша и Унгария заявиха, че са отворени за нови предложения от Европейския съюз по отношение на следващия бюджет на блока и пакета за възстановяване от пандемията на коронавируса, на които те заплашват да наложат вето, тъй като това създава връзка между финансирането на блока и придържането на членовете към демократичните стандарти на Брюксел, съобщава Associated Press (AP).

Полският министър-председател Матеуш Моравецки бе домакин на унгарския си колега Виктор Орбан късно в понеделник за около 90 минути, когато те отново разговаряха за съвместната си стратегия за срещата на върха на ЕС от 10 до 11 декември, което трябва да одобри спешно необходимия пакет за помощ на блока и неговия бюджет за периода 2021-2027 г. на обща стойност 1,8 трилиона евро (2,1 трилиона долара).

След срещата говорителят на Моравецки заяви, че двете правителства са „отворени за нови предложения“ от председателството на ЕС, което в момента е в Германия.

„Искаме да подчертаем, че сделката по бюджета трябва да е в съответствие с (учредителните) договори на ЕС“ и със споразумението, което лидерите постигнаха през юли, каза говорителят Пьотр Мюлер.

От години Полша и Унгария са в конфликт с ЕС по темата за върховенството на закона и се страхуват, че ще се превърнат в първите мишени на новия механизъм към финансовия пакет, според който средствата за държавите могат да бъдат спряни, ако бъде преценено, че те не изпълняват критериите на Брюксел за правова държава.

Двамата лидери твърдят, че условността на изплащането на средства противоречи на договорите на ЕС. Това беше втората среща на Орбан и Моравецки по темата за по-малко от седмица.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че за нея върховенството на закона е „основата на европейския проект“ и че намирането на консенсус на срещата на върха няма да бъде лесно.

„Знаем, че абсолютно искаме да имаме резултат. Също така знаем колко е трудно, ако всички 27 държави-членки не могат да се споразумеят за този резултат“, каза Меркел на виртуално събиране на членове на комисиите по европейските въпроси на парламентите.

Тя каза, че зависи от политиците да постигнат резултати, „с които всички да могат да живеят“. Но предупреди, че няма да работи без компромис „от всички страни“.

Председателствайки ротационното председателство на ЕС, Германия е натоварена да намери компромис, който да проправи пътя за планираното изпълнение на финансовия пакет за януари.

Надявайки се да смекчи позицията на ЕС, Моравецки наскоро обеща пълна прозрачност на процедурите за изразходване на европейските фондове в Полша.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук