Съдийската колегия на ВСС: Броят на заразените в съдилищата спада, но не бива да се успокояваме
Боят на заразените магистрати и служители с COVID-19 намалява, но това не значи, че обстановката е спокойна. Това стана ясно по време на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която по традиция обсъди мерките и действията на съдилищата в извънредната обстановка, съобщава "Правен свят". А статистиката показва, че към 23 ноември броят […]

Боят на заразените магистрати и служители с COVID-19 намалява, но това не значи, че обстановката е спокойна. Това стана ясно по време на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която по традиция обсъди мерките и действията на съдилищата в извънредната обстановка, съобщава "Правен свят".

А статистиката показва, че към 23 ноември броят на вирусоносителите е 66 съдии, сред служителите те са 196, контактни са 33 съдии и 103 служители. „Намалява броят на заразените към днешна дата. Това обаче не означава нищо при това развитие на вируса“, коментира председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Даниела Марчева пък подчерта, че отлагането на дела трябва да бъде приоритет на председателите в този период, тъй като е ясно, че заболелите невинаги проявяват симптоми веднага.

Боян Новански от своя страна заяви: „Koлĸoтo и мepĸи дa взeмaмe, ĸaĸвитo и пpeгpaди дa имa и дeзинфeĸтaнти, пpи cтpyпвaнe нa xopa в cъдилищaтa винaги щe e тaĸa. Moжe би e дoшъл мoмeнтът дa yĸaжeм нa aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли oщe вeднъж дa oтcpoчaт cъдeбни зaceдaния”.

Колегите му обаче отбелязаха, че не може Съдийската колегия да предприема повече от това, което законодателят вече е предвидил с последните изменения и допълнения на Закона за мерките и действията в извънредно положение. А с тях и след решение на кадровиците, председателите на съдилищата вече получиха опция за отлагане на откритите съдебни заседания по тяхна преценка за срок не по-дълъг от 14 дни.

„Отидете в СРС и вижте какво струпване на хора има. То е колосално. Излезте от домовете си, където стоите удобно и проверете. Гишето, което до скоро беше отвън, вече е вътре, тъй като вече е много студено. Събират се много хора, заразата си върви. Апелирам към районните съдии да проявят малко повече отговорност“, коментира Боян Новански.

В крайна сметка Съдийската колегия прие справката за броя на заразените служители и съдии и не промени мерките срещу пандемията, които вече е взела.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук