България иска да се допише с ЕС: „край на всички претенции от погрешна интерпретация на историята“
МИА: България иска в заключенията на ЕС да се допише: "край на всички претенции, основани на погрешна интерпретация на историята" Освен блокада на преговорите между ЕС и Северна Македония, България настоява за още един параграф, който държавите-членки на ЕС не могат да приемат. Това е причината приемането на заключенията за всички държави от Западните Балкани […]

МИА: България иска в заключенията на ЕС да се допише: "край на всички претенции, основани на погрешна интерпретация на историята"

Освен блокада на преговорите между ЕС и Северна Македония, България настоява за още един параграф, който държавите-членки на ЕС не могат да приемат. Това е причината приемането на заключенията за всички държави от Западните Балкани да бъде поставено под въпрос, твърди МИА, цитирана от БГНЕС.

Според дипломатически източници, на които се позовава агенцията, преди няколко часа е взето решение да се откаже дискусията за разширяването и за преговорната рамка с Албания. Причината била, че България настоява в заключенията за Северна Македония да бъде включен параграф от юли 2018 г., който гласи: „това трябва да сложи край на всички претенции, основани на погрешна интерпретация на историята“.

Този текст е включен в заключенията на Съвета на ЕС от юли 2018 г. след сключването на Договора за приятелство и добросъседство с България и на Преспанския договор с Гърция. Много от държавите-членки смятат, че няма смисъл това изречение отново да бъде налагано на Северна Македония две години по-късно, твърдят дипломатите.

Отстъпката, за която ЕС има готовност, е сходен текст, свързан с „погрешната интерпретация на историята“ да бъде вписан за всички държави от Западните Балкани във връзка с регионалното помирение, а не да се отнася специално за Северна Македония.

Според България, това изречение вече е използвано в заключенията и има основание да бъде повторено.

МИА съобщава, че вчера и днес са направени опити държавите-членки да съгласуват текста, но София не се съгласила. Това наложило да се вземе решение за цялостно прекратяване на дискусията за разширяването.

Очаква се разговорите между постоянните представители, които текат в момента, да продължат до късно, но темата за разширяването едва ли ще бъде дискутирана отново.

През следващите дни държавите-членки ще продължат да преговарят по този въпрос, за да се деблокира процесът и заключенията за останалите държави от региона да не се превръщат в заложници.

От днешния дневен ред е оттеглена и дискусията за преговорната рамка с Албания, която има по-добри шансове да бъде приета до края на годината, но без дата за провеждане на първата междуправителствена конференция. Заради допълнителните условия за реформи Тирана, дори и с одобрена преговорна рамка, ще трябва да изчака първо доклада на Европейската комисия и даването на зелена светлина за определяне на дата за преговорите.

До 8-ми декември има още време за съгласуване, в противен случай не се изключва вариантът да няма никакви заключения на тема разширяване.

„Всички опции в момента са на масата: оттегляне на заключенията за разширяване, рамката за Албания, оттегляне на едно от двете или оставяне и на двете. Преговорите текат и на неформално ниво“, твърдят дипломатическите източници.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук