Ветото на президента върху Закона за ДДС не мина на Бюджетна комисия
Ветото на президента върху Закона за ДДС не мина на Бюджетна комисия, предаде Агенция "Фокус"."За" повторното приемане на текстове от Закона за ДДС, с които се изменя Законът за потребителския кредит, гласуваха 11 народни представители, "против" - 5 и без "въздържали се". Окончателното решение ще бъде взето утре от пленарната зала. Ако сега приемем ветото […]

Ветото на президента върху Закона за ДДС не мина на Бюджетна комисия, предаде Агенция "Фокус"."За" повторното приемане на текстове от Закона за ДДС, с които се изменя Законът за потребителския кредит, гласуваха 11 народни представители, "против" - 5 и без "въздържали се".

Окончателното решение ще бъде взето утре от пленарната зала.

Ако сега приемем ветото на президента, ще се получи колизията, за която от БСП говорят. Това каза по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.


"Трябва да се има предвид обстоятелството, че измененията и допълненията направени с параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС в Закона за потребителските кредити влиза в сила от 1 януари 2021 г. От 1 януари 2021 г. влизат в сила и измененията в Закона за потребителския кредит, които са направени с параграф 13 от Закона за държавния бюджет на Република България, с което практически се отменят тези текстове, които са приети със Закона за ДДС и връща текстовете, които действат и в момента и си действат до 1 януари, тъй като това изменение беше направено с дата на влизане в сила от 1 януари 2021 г. Използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми и разпоредбите на чл. 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС и параграф 13 от Закона за ДДС се наслагват темпорално, последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба", каза още Менда Стоянова.

Според нея този въпрос е правно уреден.

"Следва да отхвърлим ветото на президента в тази му част", каза председателят на Бюджетна комисия.


Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители.

На 26 ноември държавният глава върна за ново обсъждане разпоредби от Закона за ДДС, с които се изменя Законът за потребителския кредит. Тогава парламентът отмени чрез Закона за държавния бюджет същия текст от Закона за потребителския кредит, на който президентът наложи вето.

Това е 7-ото вето на държавния глава за тази година и 26-ото от началото на мандата на президента Румен Радев. Досега парламентът е одобрявал ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол, върху разпоредби от Закона за извънредното положение и върху Кодекса за търговското корабоплаване.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук