Доц. Кунчев: След Нова година започваме имунизация срещу COVID-19
Беше разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии, които ни очакват в бъдеще. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един поотделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия. Това заяви на брифинг в […]

Беше разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии, които ни очакват в бъдеще. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един поотделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия. Това заяви на брифинг в Министерски съвет националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Novini.bg.

,,Защо е полезно да има такъв план? Защото дава основните насоки и точки как да прекъснем епидемичния процес и да осигурим навреме ваксини, както това се случва с COVID-19 с помощта на международните организации като Европейската комисия'', обясни доц. Кунчев.

Рано или късно, дай Боже до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу COVID-19. Ще има хора, които ще казват, че не вярват на тези ваксини и не искат да се имунизират. Тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве?

Има ясни правила в епидемиологията, че ако не се имунизира 60-70% от населението, не се опазва общественото здраве, а само този индивид, който е имунизиран. Идеята на този план е, ако скоро се срещнем с други причинители, да има ясен план за действие.

Няма гаранция с какво ще се сблъскваме. Затова политиката на всяка страна и на общностите като ЕС е да изграждат такава генерична готовност, за да имат възможност да реагират навреме при всяка една нова заплаха, поясни още здравният инспектор.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук