Д-р Антония Първанова: Представиха ни план на плановете, вдигат пушилка, за да скрият проблемите
"Новият план е план на плановете, нещо като план за ляв крак, план за десен крак и накрая план за цяло тяло". Така д-р Антония Първанова, бивш депутат от НДСВ и бивш председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, коментира пред БНР одобрения от правителството Национален план за готовност при пандемия и уточни: "От […]

"Новият план е план на плановете, нещо като план за ляв крак, план за десен крак и накрая план за цяло тяло". Така д-р Антония Първанова, бивш депутат от НДСВ и бивш председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, коментира пред БНР одобрения от правителството Национален план за готовност при пандемия и уточни:

"От 2006 година България има Национален план за справяне с грипни епидемии. В него е заложено как да се действа, каква да е комуникацията между секторите. Създава се и Координационен екип, който трябва да е оглавяван от вицепремиер и да включва министри, експерти и учени".

Според нея политическа е причината, за да не се прилага старият план, а да се съставя нов:

"Това е някакво административно-чиновническо упражнение, което цели да вдигне пушилка и да отмести фокуса от проблемите в здравната система. Все още министърът на здравеопазването не е дал отговор на въпроса защо в България има по-висока смъртност от тази в света".

Д-р Първанова подчерта, че при такива планове "обикновено с малък шрифт се вкарва някое малко определнийце, което да развърже ръцете за определени действия".

"Всички средства, които се раздават по различни процедури, но нямат контрол, а са развързани ръцете на правителството заради извънредно положение и извънредна епидемична обстановка, един ден ще станат обект на интереса на прокуратурата. Най-лесният начин е да се прехвърли отговорността на парламента".

По думите ѝ не е ясно как ще протече ваксинацията в страната - коя част от населението ще бъде ваксинирана с едната, коя - с втората и коя - с третата ваксина.

"Как ще се прецени или ще е въпрос на късмет?", запита Първанова.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук