Европейската агенция по лекарствата предупреди за рискове с Covid ваксините
Европейската агенция по лекарствата предупреди за рискове от прибързано одобрение на ваксини срещу Covid-19, съобщи БНР. Агенцията отговаря за одобрението на ваксини за Европейския съюз и нейната процедура е по-дълга от избраната бърза процедура във Великобритания, като изисква повече проверки. Според европейската агенция в момента разрешение за пускане на пазара може да бъде дадено само […]

Европейската агенция по лекарствата предупреди за рискове от прибързано одобрение на ваксини срещу Covid-19, съобщи БНР.

Агенцията отговаря за одобрението на ваксини за Европейския съюз и нейната процедура е по-дълга от избраната бърза процедура във Великобритания, като изисква повече проверки.

Според европейската агенция в момента разрешение за пускане на пазара може да бъде дадено само под условие.

Очаква се европейската процедура по одобрение на ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтек" да приключи на 29 декември.

По-рано Британският регулатор за лекарствата постанови, че ваксината на "Пфайзер-Биоентек" срещу Covid-19, е напълно безопасна и от следващата седмица Великобритания ще бъде първата държава, която започва програма за масово ваксиниране.

Първите 800 000 дози от ваксината ще бъдат доставени в близките дни от Белгия, съобщиха от "Пфайзер-Биоентек". Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че националното здравепазване ще конкаткува с хората, които първи ще бъдат ваксинирани.

Начело в списъка с приоритети са възрастните хора в домовете за социални грижи и обслужващия ги персонал, а след това са хората над 80-години и медицинските работници на първа линия в битката с Covid-19.

Тъй като болниците имат възможност за складиране на ваксината при температура от минус 70 градуса, което е основно изискване, първите ваксини ще бъдат направени именно в болници, така че материалът да бъде използван максимално ефективно.

По принцип три са местата, къдзето ще се извършва ваксиниране – болници, специални центнрове за ваксиниране и обществени центрове, в които това ще бъде задача на местните джипита и фармацевтите.

Мат Ханкок заяви, че ваксинирането започва следващата седмица, а първият министър на Шотландия Никола Стържън бе по-конкретна, като посочи следващия вторник.

Ваксинирането няма да е задължително и е безплатно. Ще се правят по две инжекции с интервал между тях от три седмици. Правителството призова хората да останат бдителни и да спазват разпоредбите в местните карантини.

Мат Ханкок заяви, че 2020-та е била ужасна година, но 2021 ще бъде по-добра.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук