Илия Гюдженов е новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина
Министерският съвет със свое решение определи за председател на Държавната агенция за българите в чужбина Илия Гюдженов. Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията, съобщи Правителствената информационна служба. Досега Държавната агенция за българите в чужбина се ръководеше от изпълняващ тази длъжност заместник-председател. Мисията на агенцията, заложена още при основаването ѝ на […]

Министерският съвет със свое решение определи за председател на Държавната агенция за българите в чужбина Илия Гюдженов.
Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията, съобщи Правителствената информационна служба.

Досега Държавната агенция за българите в чужбина се ръководеше от изпълняващ тази длъжност заместник-председател.

Мисията на агенцията, заложена още при основаването ѝ на 1 октомври 1992 година, е да осъществява политиката на държавата спрямо българите и техните общности по света. Нейни председатели през годините са били политици и общественици като Гиньо Ганев, писателя Георги Данаилов, историците Вера Мутафчиева и Пламен Павлов, филологът Райна Манджукова, икономистът Деница Христова, припомня БНР.

През 2018 година Държавната агенция за българите в чужбина преживя сериозен трус, след като при спецакция бяха арестувани тогавашният й председател Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още двама души. Ход на делото беше даден в края на септември 2020 г.

Петър Харалампиев е обвиняем за участие в престъпна група, както и за вземане на подкупи при издаване на удостоверения за български произход, което е важен документ по приключване на процедурата за придобиване на българско гражданство.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук