Каубойски… дронове: Безпилотници направляват стада в Израел (ВИДЕО)
В някои части на света отглеждането на добитък започва много да прилича на това, което познаваме от научната фантастика – около стадата вече няма енергично лаещи кучета или сериозни мъже и жени, яздещи коне, но за сметка на това има… дронове. Фирма в Израел внедрява технологията за наблюдение и управление на животните по време на […]

В някои части на света отглеждането на добитък започва много да прилича на това, което познаваме от научната фантастика – около стадата вече няма енергично лаещи кучета или сериозни мъже и жени, яздещи коне, но за сметка на това има… дронове. Фирма в Израел внедрява технологията за наблюдение и управление на животните по време на паша, разказва бТВ.

„Да ползваш дрон вместо „каубои“ и кучета, създава по-спокойна атмосфера за животните. А спокойното животно е по-здраво и продуктивнo“, казва пред Ройтерс създателят на компанията Ноам Азрам.

Системата дава възможност на стандартен модел квадрокоптер да следи кравите, да ги насочва по пътя им и да намира изгубили се животни.

Селското стопанство използва дронове от години. На компактните летящи машини се поверяват дейности като сеене, пестицидно разпръскване или даже събиране на реколта.

За няколко дни могат да се обхванат стотици декари земя. От въздуха се наблюдават обработваемите площи и добитъкът. Новото е, че дронът пряко се ангажира с направляването на стадото.

Системата на Азрам и фирмата му вече е привлякла интерес както в Израел, така и в Обединените арабски емирства. Има планове дронове да полетят и над камилски стада.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук