Адвокат Мария Петрова: Сигурността на ваксините не е нещо, което да подлагаме на съмнение
"Сигурността на ваксините не е нещо, което трябва да подлагаме на съмнение". Това каза пред БНР д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право. Тя добави, че трябва да се прави разлика между задължителна и препоръчителна ваксинация."Обществото се притеснява от бързата направа на ваксини, но не съм сигурна доколко въобще е запознато с възникването на […]

"Сигурността на ваксините не е нещо, което трябва да подлагаме на съмнение". Това каза пред БНР д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право. Тя добави, че трябва да се прави разлика между задължителна и препоръчителна ваксинация.

"Обществото се притеснява от бързата направа на ваксини, но не съм сигурна доколко въобще е запознато с възникването на ваксините и не знае колко време трае разработването на една ваксина", посочи адвокатката.

По думите на адвокат Петрова България е член на ЕС и не е необходимо нещо, което е одобрено от Европейската агенция по лекарствата, да минава етапи на изпитване и у нас: "Голите съмнения и изказаните мнения, които не се базират на научни доказателства или някакви официални документи, ако се коментира правният характер на процедурата, са просто едни мнения, които всяват допълнително смут в обществото", коментира тя позиция, изказана в предаването "12+3" от имунолога Андрей Чорбанов.

Тя подчерта, че организирането на имунизационните кампании и откриването на имунизационни пунктове е в правомощията на министъра на здравеопазването по закон - още от 2010 година.

"Ако имаме повече от една ваксини, трябва да сме наясно за какво действат, позволява ли състоянието на човека да бъде ваксиниран, какви са плюсовете и минусите на съответната ваксина. Това ще реши лекар. Решението ще се вземе след информиран избор на гражданина", обясни Мария Петрова и отново подчерта, че никой няма да бъде каран насила да се ваксинира.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук