Гръцки съд реши, че е законно да се отстраняват неваксинирани деца от детските градини
Върховният административен съд на Гърция реши, че е законно да се отстраняват неваксинирани деца от ясли и детски градини, позовавайки се на конституционно задължение на държавата да защитава общественото здраве, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус". В решението си Съдът заяви, че „би било в противоречие с принципа на равенство човек […]

Върховният административен съд на Гърция реши, че е законно да се отстраняват неваксинирани деца от ясли и детски градини, позовавайки се на конституционно задължение на държавата да защитава общественото здраве, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

В решението си Съдът заяви, че „би било в противоречие с принципа на равенство човек да поиска да не бъде ваксиниран“, защото другите около него са ваксинирани.

Делото беше заведено, след като общински в област Източна Македония изгониха четири деца от общински детски градини, тъй като родителите им отказаха да ги ваксинират за общите детски болести.

Родителите на едното момиче обжалваха в съда с искане за отмяна на решението на общинския съвет, обявено на 14 януари, като твърдят, че е противоконституционно и противоречи на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).

Те твърдяха, че детето им е „наказано“ за това, че не е получило част от ваксините и че се третира по различен начин от нейните съученици „без видима причина“.

Те също така аргументираха, че ваксинацията „не е необходима“, тъй като детето им е здраво и „няма пандемия“, а останалите деца, записани в детската градина, са получили предписаните ваксини.

Съдът отхвърли всички техни искове като неоснователни. 

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук