ЕК: Ако Унгария и Полша не отменят ветото си, пакетът срещу коронавируса ще бъде приет без тях
Европейската комисия ще предприеме действия за освобождаване на предложения от ЕС фонд за възстановяване от 750 милиарда евро без Унгария и Полша, ако те не отменят ветото на бюджета на Европейския съвет през следващата седмица, заяви в сряда председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, пише Politico, като […]

Европейската комисия ще предприеме действия за освобождаване на предложения от ЕС фонд за възстановяване от 750 милиарда евро без Унгария и Полша, ако те не отменят ветото на бюджета на Европейския съвет през следващата седмица, заяви в сряда председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, пише Politico, като се позовава на двама служители в парламента.

Във видео разговор със Сасоли фон дер Лайен заяви, че иска да „спаси фонда за възстановяване“ и „да предложи засилено сътрудничество на 25“, каза един от двамата служители - добавяйки, че подобен ход би означавал, че Европейският парламент няма да гласува за одобряване на съответния седемгодишен бюджетен план на ЕС, който е на разположение в момента.

Предложеният фонд за възстановяване е част от по-голям финансов пакет от 1,8 трилиона евро, който включва и многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027. Будапеща и Варшава блокират приемането на финансовия пакет заради опозицията си срещу механизъм, който да обвърже бюджетните плащания с критериите за върховенство на закона.

Един високопоставен служител на Комисията заяви, че алтернативни „решения“, включително засилено сътрудничество в рамките на законодателството на ЕС, могат да бъдат въведени „бързо“, ако Унгария и Полша запазят своето вето върху финансовите мерки. Но длъжностното лице не уточни кой подход планира да предприеме Комисията.

„Не сме взели окончателно становище по отношение на това което тези решения трябва да се реализира“, каза служителят, добавяйки, че „основният сценарий“ остава, че противостоянето може да бъде разрешено на среща на лидерите на ЕС, планирана за 10-11 декември в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи в понеделник, че би могла да направи някои отстъпки на Будапеща и Варшава, които обещаха да останат единни в противопоставянето на настоящото предложение.

Засиленото сътрудничество е специфичен процес, разрешен по силата на договорите на ЕС, група държави да се движат напред, ако всички 27 държави не могат да постигнат съгласие, а останалите страни могат да се присъединят по-късно, ако решат.

Друг вариант столиците да заобиколят Унгария и Полша би бил да създадат фонд извън структурите на ЕС чрез междуправителствен договор.

„Ако се спрат на междуправителствено решение, цялото колело трябва да се завърти отново изцяло, а това ще отнеме доста време“, заяви служителят в Комисията.

При такъв сценарий „всяко вземане на заеми, което бихме предприели, за да финансираме националния си напредък, веднага би увеличило нивата на дълга на страните членки, подкрепящи междуправителствените заеми, което би било много непривлекателно“, добави служителят.

Освен междуправителствен договор или засилено сътрудничество, „всъщност може да има и други решения“, според длъжностното лице.

Създаването на фонд за възстановяване, в който участват 25 държави, може да повлияе на одобрението на МФР, каза служителят на парламента, като седемгодишният бюджет и фондът за възстановяване бяха договорени като пакет през юли.

Ако МФР не бъде подписана преди края на годината, блокът ще премине към извънреден бюджет.

Това би имало големи последици за разходите на ЕС, каза служителят на Комисията, особено за политиката на сближаване: „Считаме, че ще трябва да я намалим с 50-75 процента.“

Длъжностното лице каза още, че в случай на извънреден бюджет клаузата за върховенство на закона все още ще се прилага.

Източник Агенция "Фокус"

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук