В Кърджали ще може да се дарява кръвна плазма
От началото на следващата седмица преболедували COVID-19 от Кърджали и Хасково ще могат да дарят кръв за плазма, съобщава БНТ.  Дарената в отделенията по трансфузионна хематология кръв ще отива в Пловдив, където ще се преработва, след което ще се връща.В многопрофилната болница в Кърджали имат опит с преливането на плазма на болни от с коронавирус. […]

От началото на следващата седмица преболедували COVID-19 от Кърджали и Хасково ще могат да дарят кръв за плазма, съобщава БНТ.  

Дарената в отделенията по трансфузионна хематология кръв ще отива в Пловдив, където ще се преработва, след което ще се връща.
В многопрофилната болница в Кърджали имат опит с преливането на плазма на болни от с коронавирус. Има и желаещи да дарят кръв.

„Дарители могат да бъдат хора между 18 и 65 г., над 50 килограма, такива с положителен PCR тест, не по-рано от 40 дни, които са здрави, не приемат лекарства и не са с хронични заболявания", обясни завеждащ отделението по трансфузионна хематология д-р Диана Георгиева.
В отделението очакват дарители всеки понеделник и четвъртък от 7.30 до 11.00 ч.
„Това е едно стандартно кръводаряване, което протича не повече от 15-20 минути", каза още д-р Георгиева.
Област Кърджали е сред най-слабо засегнатите от COVID-19 у нас. За последното денонощие новите случаи са само 11. Според лекарите основната причина е дисциплината.

"Може би навременното взимане на мерките, дисциплината на хората и това, че Кърджали е по-слабо населена област", коментира областният управител Никола Чанев.
Хоспитализираните в областта са 57 души. Болни с инфекцията се лекуват, освен в болницата в Кърджали, и в тези в Ардино, Момчилград и Крумовград.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук