Отказаха достъп до секретна информация на зам-шеф на Централната банка в Осло заради съпруга китайка
Заместник-управителят на централната банка на Норвегия Йон Николайсен подаде оставка, след като му беше отказано разрешение за достъп до секретна информация, тъй като е женен за китайска гражданка, съобщиха от банката, предават AFP и Агенция "Фокус". „Норвежкият орган за разрешение за гражданска сигурност ме информира, че причината, поради която няма да получа подновено разрешение, е, […]

Заместник-управителят на централната банка на Норвегия Йон Николайсен подаде оставка, след като му беше отказано разрешение за достъп до секретна информация, тъй като е женен за китайска гражданка, съобщиха от банката, предават AFP и Агенция "Фокус".

„Норвежкият орган за разрешение за гражданска сигурност ме информира, че причината, поради която няма да получа подновено разрешение, е, че съпругата ми е китайска гражданка и пребивава в Китай, където я подкрепям финансово“, заяви Николайсен в изявление от банката.

"В същото време те установиха, че няма никакви обстоятелства по отношение на мен лично, които пораждат съмнение относно моята годност за получаване на разрешение за достъп до секретна информация, но че това няма достатъчно тежест. Сега трябваше да поема последиците от това," добави той.

Като заместник-управител Николайсен имаше специална отговорност да изпълнява задачата на банката да управлява суверенния фонд на Норвегия, най-големият в света - с наличност от над един трилион евро.

Според банката Николайсен и съпругата му са женени от 2010 г.

Той е назначен на работа през 2014 г и преназначен за нов срок през април 2020 г.

Норвежките власти редовно обвиняват Китай и Русия в опити за шпионаж, насочени към скандинавската държава.

Дипломатическите отношения между Норвегия и Китай също бяха замразени за дълго след присъждането на Нобелова награда за мир на китайския дисидент Лиу Сяобо през 2010 г. Връзките бяха нормализирани през 2017 г.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук