Moderna: Ваксината осигурява 100% защита срещу COVID-19 на 94% от хората при заразяване
Компанията Moderna разполага с достатъчен производствен капацитет, за да достави на Европейския съюз много по-голям брой дози коронавирусна ваксина от поръчаните 80 милиона, заяви в интервю за радио France Info директорът на американската корпорация французинът Стефан Бансел. Според него компанията е в състояние да достави на ЕС 300 милиона дози от ваксината, цитира думите му […]

Компанията Moderna разполага с достатъчен производствен капацитет, за да достави на Европейския съюз много по-голям брой дози коронавирусна ваксина от поръчаните 80 милиона, заяви в интервю за радио France Info директорът на американската корпорация французинът Стефан Бансел. Според него компанията е в състояние да достави на ЕС 300 милиона дози от ваксината, цитира думите му TACC.

"Съединените щати в никакъв случай не са основният пазар за компанията - каза той. - От 500 милиона - 1 милиард дози, които сме планирали да произведем, предвиждаме да доставим повече извън тази страна, отколкото в нея. Европейската комисия е поръчала 80 милиони дози с опция за още 80 милиона дози. Но ако искат да получат 300 милиона дози, ние ще ги доставим - обемите, предвидени за 2021 г., се определят от комисията, а не от Moderna."

Бансел каза, че "е установено, че ваксината, създадена от Moderna, осигурява на 94% от хората 100% защита срещу COVID-19 при заразяване с коронавирус." "Останалите 6% от заразените имат само леки симптоми на заболяването. По време на тестовете не сме имали нито един пациент с тежка форма на COVID-19, който да изисква хоспитализация, интензивно лечение или да е починал от заболяването", каза ръководителят на корпорацията.

Той каза, че Moderna е подала искане за регистрация на ваксината на 30 ноември до Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и до подобни структури в САЩ, Канада, Великобритания и няколко други страни. "EMA ни информира на 1 декември, че заседанието на научния комитет, който ще разгледа въпроса за издаване на одобрение за употреба на ваксината, ще се проведе на 12 януари. Подобни искания са получени от всички други национални агенции и сега датата, на която ще бъде взето решението за ваксината зависи само от тях", каза Бансел.

Източник Агенция "Фокус"

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук