Десетки арестувани и ранени при сблъсъците във Франция
Десетки арестувани и много ранени на вчерашните протести във Франция. В Париж се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция. Бяха подпалени коли и мотоциклети, а на няколко от тежко пострадалите се оказваше помощ още на улицата. Демонстрации имаше още в Марсилия, Лион и други градове. Протестиращите са недоволни от опитите на правителството да даде […]

Десетки арестувани и много ранени на вчерашните протести във Франция. В Париж се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Бяха подпалени коли и мотоциклети, а на няколко от тежко пострадалите се оказваше помощ още на улицата. Демонстрации имаше още в Марсилия, Лион и други градове. Протестиращите са недоволни от опитите на правителството да даде повече правомощия на полицията.

Към поводите на недоволство се добави видеоклип, на който се виждаше как няколко полицаи бият чернокож. Това е вторият уикенд на недоволство, след като в парламента беше внесен новият проектозакон. Той предвижда повече свобода за службите в следенето на гражданите и забрана да бъдат снимани полицаи.

"Ние смятаме, че полицията е компрометирана като институция. Прогнила е отвътре и трябва да се реформира. Това е реалността, но те не искат да я приемат. Аз нямам никакво доверие на тяхното ръководство и на сегашното правителство", каза видео монтажистът Тара.

"Президентът Макрон призна, че полицията има проблем с расизма. Има мерки, които трябва да се вземат на всяка цена. Трябва да имат работеща политика за проблемните квартали и да обръщат внимание на сигналите за дискриминация”, каза Ари Алими, член на неправителствена организация.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук