Захарова: Призивът за спиране на „Северен поток-2“ е политическа агресия от страна на САЩ
Призивът на САЩ към ЕС и Германия да наложат мораториум върху изграждането на газопровода "Северен поток 2" е политическа агресия. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова във „Фейсбук“, призовавайки Вашингтон да играе според правилата, цитира думите й “Российская газета“.По-рано изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Германия Робин Куинвил заяви, че проектът за газопровода […]

Призивът на САЩ към ЕС и Германия да наложат мораториум върху изграждането на газопровода "Северен поток 2" е политическа агресия. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова във „Фейсбук“, призовавайки Вашингтон да играе според правилата, цитира думите й “Российская газета“.

По-рано изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Германия Робин Куинвил заяви, че проектът за газопровода е насочен към "заобикаляне на Украйна и разделяне на Европа".

„Някаква фантастика“, отбелязва Захарова, припомняйки, че през 2014 г. The Washington Times публикува статия с точно противоположното заглавие: „Администрацията на Рейгън предупреждаваше, че доставките на руски газ през Украйна ще отслабят Запада“.

В статията се твърди, че през 1981 г. съветници на държавния глава призовават да се противопоставят на нов тръбопровод от богатите на петрол и газ региони до Европа. Тогава сътрудниците на Пентагона в Белия дом заявиха, че стратегията на САЩ е насочена към ограничаване на икономическия лост на съветското влияние на Запад.

Според Захарова това е дихотомия. Руската тръба, когато и където и да отиде, без значение с какви договори е легитимирана, в продължение на десетилетия предизвиква само една реакция от страна на САЩ - политическа агресия и незаконно противодействие. Ако искате да бъдете отговорен играч в международната икономика, трябва да играете по правилата, припомни Захарова думите на Кондолиза Райс в контекста на руския газ (The Washington Times, януари 2006 г.). "Времето върна САЩ към собствения им апел", заключи говорителят на руското външно министерство.

По-рано и двете камари на Конгреса на САЩ се съгласиха с проект на бюджет за отбрана за финансовата 2021 г., който предвижда разширяване на санкциите срещу „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Тези санкции заплашват европейските компании, участващи в изграждането на газопровода, и са в противоречие с международното право, заяви говорителят на Европейската комисия Петер Стано. Този документ беше критикуван и от представители на германския бизнес, които са най-застрашени от подобни ограничителни мерки. В Русия новите санкции срещу газопровода "Северен поток-2" се считат за проява на нелоялна конкуренция, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук