Продажбите на оръжие по света са се увеличили с близо 9%, САЩ са лидер
Разходите за оръжия и военни стоки по света отново са се увеличили през последната година, информира германския телевизионен канал Das Erste, цитиран от Агенция "Фокус". Според изследователския център Sipri през 2019 г. 25-те най-големи отбранителни компании на планетата са спечелили 361 млрд. долара от продажбата на оръжия и военни услуги, което е с 8,5% повече […]

Разходите за оръжия и военни стоки по света отново са се увеличили през последната година, информира германския телевизионен канал Das Erste, цитиран от Агенция "Фокус". Според изследователския център Sipri през 2019 г. 25-те най-големи отбранителни компании на планетата са спечелили 361 млрд. долара от продажбата на оръжия и военни услуги, което е с 8,5% повече от 2018 г. и 15% повече от 2015 г.

В същото време Sipri привежда списък на най-големите предприятия в отбранителната промишленост в САЩ. Дузина от този списък спечели 61% от световните продажби на оръжие за една година. Само петте най-големи американски производители - Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon и General Dynamics - са получили общо 166 милиарда долара от продажби на оръжие и боеприпаси.

Второто място в световната търговия с оръжие е заето от Китай с много по-скромен дял от 16%. Според Sipri китайските компании са увеличили печалбите си от продажби от отбраната с 4,8% през годината. „Китайските отбранителни предприятия се възползват от програмите за военна модернизация на Народноосвободителната армия“, обясни говорител на изследователския център. Китай продава оръжия предимно в страната.

Третото място в класацията на страните с най-високи темпове на продажби на оръжие е заето от Русия, но делът й на световния пазар през 2019 г. е бил само 3,9%, отбелязва германският телевизионен канал. Продажбите в чужбина са ограничени за руската отбранителна индустрия поради санкциите, наложени по време на украинския конфликт, припомня Das Erste.

Освен това модернизацията на руското оръжие се забави поради общата икономическа ситуация в страната, казва ръководителят на изследователската програма на Sipri Луси Беро-Судро. „Това, разбира се, означава намаляване на търговията за руската отбранителна индустрия, тъй като нейният основен клиент, руското правителство, поръчва по-малко“, каза експертът.

Шестте най-големи европейски компании заедно са спечелили 18% от световните приходи от оръжия. Германските фирми не стигнаха до първите 25 страни в класацията.

Грийнпийс разкритикува нарастването на разходите за отбрана и поиска „радикално преосмисляне“, подчертава Das Erste.
„Грешният път на развитие рядко се вижда толкова ясно: стотици милиони човешки животи по света са изложени на риск поради пандемията на коронавируса, милиони са заразени и безброй хора не получават достатъчно медицински консумативи“, казва Александър Лурц, експерт по разоръжаването на Грийнпийс.

„Скандално е, че приходите на 25-те най-големи предприятия за отбрана в света растат, докато няма достатъчно пари за системна борба с глада“, критикува ситуацията Матиас Моге, генерален секретар на международната организация за световна помощ за глад Welthungerhilfe.

Според изследователя от Sipri Луси Беро-Судро нарастването на разходите за отбрана отразява напрежението в международната политика. Това развитие се наблюдава от 2014 г., когато Русия окупира Крим, отбелязва тя. Освен това ситуацията се влоши с идването на власт в САЩ на президента Доналд Тръмп през 2016 г., припомня германският телевизионен канал Das Erste.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук