The National Interest: Ученията на НАТО в Черно море са поредно предупреждение към Русия
Проведените наскоро военни учения на НАТО в Черно море показват, че Алиансът следи руските дейности в региона. Те също така са доказателство за това, че въпреки настоящия фокус върху потенциалната китайска заплаха в Тихия океан, сдържането на Русия остава важен приоритет за Америка и нейните партньори, коментира изданието The National Interest, цитирано от Агенция "Фокус". […]

Проведените наскоро военни учения на НАТО в Черно море показват, че Алиансът следи руските дейности в региона. Те също така са доказателство за това, че въпреки настоящия фокус върху потенциалната китайска заплаха в Тихия океан, сдържането на Русия остава важен приоритет за Америка и нейните партньори, коментира изданието The National Interest, цитирано от Агенция "Фокус".

Миноносецът „Доналд Кук“ от клас „Арли Бърк", базиран в Рота, Испания, наскоро проведе учение за противовъздушна отбрана съвместно с въздушното командване на Организацията на Северноатлантическия договор. След това, според съобщенията на американския флот, на Деня на благодарността плавателният съд е бил в българския град Варна за зареждане.

Относно значението на възпирането в региона, от ВМС на САЩ отбелязаха: „Военноморските сили на САЩ често действат в Черно море със съюзници и партньори от НАТО, включително България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна. В интерес на целия свят е да се осигури стабилност и просперитет в Черноморския регион, ограничавайки агресивните сили, които се стремят към дестабилизация за свои цели".

„Доналд Кук“ работи съвместно с американските самолети P-8A, канадските CF-188 и превозни средства на НАТО E3A AWACS в координирани усилия за събиране и обмен на разузнавателни данни, комуникации и мрежи на различни системи за откриване на ПВО.

Взаимодействието между самолети, „ловуващи“ подводници, въздушни разузнавателни средства и военноморски разрушители има за цел да предостави на НАТО нови тактически възможности за проследяване на руските подводници и други руски действия в морето.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук