Хайко Маас: Германия не планира да отстъпи в спора със САЩ за „Северен поток 2“
"Северен поток 2", заяви външният министър на Германия Хайко Маас пред агенция ДПА. Според него Берлин няма да промени политиката си по отношение на проекта за газопровод, изграждан в партньорство с руската държавна енергийна корпорация "Газпром", независимо от предстоящите виждания на новата американска администрация по този въпрос. "Не е нужно да ни се говори за […]

"Северен поток 2", заяви външният министър на Германия Хайко Маас пред агенция ДПА.

Според него Берлин няма да промени политиката си по отношение на проекта за газопровод, изграждан в партньорство с руската държавна енергийна корпорация "Газпром", независимо от предстоящите виждания на новата американска администрация по този въпрос.

"Не е нужно да ни се говори за европейски суверенитет, ако под това се разбира да правим всичко в бъдеще така, както Вашингтон иска от нас", заяви Маас по-малко от месец преди Джо Байдън да поеме от Доналд Тръмп управлението на САЩ на 20 януари догодина.

Германският висш дипломат призна, че има и ще продължава да има разногласия между Берлин и САЩ, но добави, че е важно, че "сме съгласни по централните стратегически и геополитически въпроси, че сме от една и съща страна на игралното поле".

Берлин обаче търси нов старт на отношенията с Вашингтон при президентството на Байдън, след като те се влошиха по време на мандата на Тръмп.

Според Маас все още има спорни въпроси: "Германското правителство няма да промени позицията си по "Северен поток 2".

ДПА напомня, че политиката на САЩ по въпроса с газопровода "Северен поток 2" не се очаква да се промени с полагането на президентската клета от Джо Байдън.

Газопроводът трябва да пренася газ от руски източник директно до Германия по маршрут под Балтийско море, подобен на действащата в момента линия "Северен поток".

САЩ осъдиха изграждането на новия газопровод като заплашващ сигурността на съюзниците от НАТО в ЕС чрез увеличаване на зависимостта от Русия и заплашиха с налагането на нови санкции.

Наскоро пък беше съобщено, че тръбопроводът "Северен поток 2" е готов на 94 процента.

Поддръжниците на проекта за газопровод обвиняват САЩ, че те само желаят да могат да продават по-добре собствената си природна газ на Европа.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук