Американски учени: COVID-19 прониква в мозъка
Протеин S1, който образува бодлите на вируса COVID-19, му помага да влезе в човешкия мозък. За това съобщават учени от Вашингтонския университет в статия, публикувана в списание Nature Neuroscience. Според изследователите най-честите симптоми на коронавирус са кашлица и задух, тъй като заболяването най-често засяга белите дробове. В най-тежките случаи пациентите се нуждаят от механична вентилация […]

Протеин S1, който образува бодлите на вируса COVID-19, му помага да влезе в човешкия мозък. За това съобщават учени от Вашингтонския университет в статия, публикувана в списание Nature Neuroscience.

Според изследователите най-честите симптоми на коронавирус са кашлица и задух, тъй като заболяването най-често засяга белите дробове. В най-тежките случаи пациентите се нуждаят от механична вентилация (ALV).

В същото време коронавирусът понякога води до различни неврологични симптоми - от главоболие до гърчове и подобни усложнения могат да продължат много дълго време.

Експертите предполагат, че възможна причина за това е попадането на вируса в мозъка. Конкретните механизми за това как се случва обаче, все още не са напълно ясни, пише Блиц.

На 26 декември южнокорейски учени съобщиха, че подозират, че COVID-19 може да се разпространи чрез вентилацията в жилищните сгради, след като хората, живеещи на различни етажи в една и съща сграда се заразиха.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук