Проф. Момеков: Имунизациите показват ефективност, която не е сравнима с нищо друго досега
У нас за трите дни от началото на имунизационната кампания над 3700 души са получили първата доза от ваксината срещу COVID-19. Относно хората, които се отнасят скептично към възможностите на ваксината, проф. Георги Момеков от Българското дружество по фармация коментира, че имунизациите показват ефективност, която не е сравнима с нищо друго досега. "Всичките ваксини са […]

У нас за трите дни от началото на имунизационната кампания над 3700 души са получили първата доза от ваксината срещу COVID-19.

Относно хората, които се отнасят скептично към възможностите на ваксината, проф. Георги Момеков от Българското дружество по фармация коментира, че имунизациите показват ефективност, която не е сравнима с нищо друго досега.

"Всичките ваксини са регистрирани по едни особени процедури, което означава, че те ще продължават да се изследват, но има много други ваксини, които стигат до пазара след проучвания, правени с 5000-6000 души. Това са ваксини, които идват на пазара след фаза 3 с над 40 000 души", коментира проф. Момеков в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Всички развити нации трябва да приемат ваксините като коледен подарък. Трябва да се чувстваме привилегировани, че получаваме ваксина. Това заяви пред БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. 


Това е ваксината, която да запознае имунната ни система с вируса. Ваксината трябва да засили имунния отговор, разкри здравният експерт.

В САЩ са сложени ваксини на близо 2 млн. души, в Израел е имунизирано 5% от обществото. По света са сложени над 5 млн. ваксини срещу коронавирус. Това не са само ваксините на Пфайзер, но и руската и китайската. Изключително редки са тежките реакции, съобщи проф. Момеков.

"Много компании работят по лекарства в борба с коронавируса. Но медикаментите за СПИН бяха разработвани 10 години", каза председателят на Българското научно дружество по фармация.

"Пътуващите хора трябва да са наясно, че маските и дистанцията ще останат задължителни много дълго време. Това се отнася за всички хора", разкри проф. Георги Момеков.

"Не трябва да мислим за бързо снемане на мерките срещу вируса. В разгара на пандемията, всяко мнение за мерките е субективно", завърши експертът.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук