Красимир Живков излиза на свобода за Нова година срещу 100 000 лв.
Бившият министър на околната среда и водите Красимир Живков се прибира вкъщи за Нова година. Това става ясно от съобщение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Обвиняемият по аферата с боклуците на братята Атанас и Пламен Бобокови е освободен от ареста с решение на съда по време на заседание в последния ден на 2020 г. […]

Бившият министър на околната среда и водите Красимир Живков се прибира вкъщи за Нова година. Това става ясно от съобщение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Обвиняемият по аферата с боклуците на братята Атанас и Пламен Бобокови е освободен от ареста с решение на съда по време на заседание в последния ден на 2020 г. Той трябва да плати за свободата си 100 хил. лв. Живков е в ареста от края на май и излиза 7 месеца по-късно, предава "Правен свят".

С решението си АСНС реално е увеличил гаранцията на Живков пет пъти, като вместо определената от първата инстанция сума от 20 000 лв. е постановил - 100 000 лв.

Освен него на свобода срещу 200 хил. лв. излиза и последният, който беше задържан под стража заради опасни отпадъци, заровени незаконно у нас - бизнесменът от Плевен Николай Миховски. Пламен Бобоков е на свобода срещу 1 млн. лв., а брат му Атанас беше пуснат срещу 2 млн. лв.

Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени заедно със бившия вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков в организирана престъпна група за търговия с боклуци. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

През юли пък стана ясно, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци. бизнесмените се възползвали от познанството си със Живков и са приемали за преработка опасни отпадъци.

Според обвинението Красимир Живков е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително. Бившият зам.-министър е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.

Експертиза, направена в рамките на досъдебното производство, пък доказва непрекъсната комуникация между Живков и братята Бобокови, в рамките на която зам.-министърът ги е информирал и е обсъждал преноса и унищожаването на отпадъци.
Доказателства има и в насока на това, че Живков е давал информация на бизнесмените и относно разрешителни за превод на отпадъци на „Монбат“ ЕООД.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук