Британски съд: Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ поради „риск от самоубийство“
Създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения, поради опасения за психическото му здраве и риск от самоубийство. Това постанови британският съд, който гледа делото, съобщава националният ежедневник The Independent, цитиран от Агенция "Фокус". Окръжният съдия Ванеса Барайцер заяви, че условията на изолация, с които Асандж […]

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения, поради опасения за психическото му здраве и риск от самоубийство. Това постанови британският съд, който гледа делото, съобщава националният ежедневник The Independent, цитиран от Агенция "Фокус".

Окръжният съдия Ванеса Барайцер заяви, че условията на изолация, с които Асандж вероятно ще се сблъска в САЩ, означават, че екстрадицията ще бъде „потискаща“.

49-годишният Асандж ще бъде обвинен, включително в шпионаж и проникване в компютърна мрежа, ако бъде върнат в родината си, припомня изданието. Той предизвика гнева на Вашингтон, като направи публично достояние хиляди документи с класифицирана информация, разкриващи мрачните реалности на т.нар. „война срещу тероризма“.

Вашингтон твърди, че изтичането на информация е грубо нарушаване на закона и е довело до застрашаването на човешки животи. Според основателя на сайта „Уикилийкс” обаче обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Американските власти обявиха, че ще обжалват решението на съда в Лондон.

Ако бъде осъден, Асандж е заплашен от присъда от 175 години затвор, съобщават неговите адвокати. Според американското правителство обаче присъдата му най-вероятно ще бъде между 4 и 6 години. Срещу него са повдигнати 18 обвинения включително за заговор за проникване в базите с данни на американската армия с цел да се придобие чувствителна секретна информация, свързана с военните действия в Афганистан и Ирак.

Според американското обвинение изтичането на тази информация е застрашило човешки животи.

Асандж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон от страх от екстрадиция в скандинавската страна. На 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ.

Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията на гаранцията и го осъди на 11 месеца, които излежава в затвора „Белмарш”.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук