В Украйна забраняват руски и сръбски автори
Националният съюз на писателите на Украйна ще публикува текстове само на тези съвременни автори, които публично подкрепят „териториалната цялост” на страната, както и починали класици, съобщи сайтът „Газета.ру”, цитиран от БГНЕС. На свое заседание секретариатът на Националния съюз на писателите на Украйна (НСПУ) е взето решение да се спре публикуването на текстове на автори от […]

Националният съюз на писателите на Украйна ще публикува текстове само на тези съвременни автори, които публично подкрепят „териториалната цялост” на страната, както и починали класици, съобщи сайтът „Газета.ру”, цитиран от БГНЕС.

На свое заседание секретариатът на Националния съюз на писателите на Украйна (НСПУ) е взето решение да се спре публикуването на текстове на автори от държави, които са гласували против „териториалната цялост” на Украйна в ООН и в други международни организации. Решението засяга държави като Русия, Беларус, Венецуела, Армения, Иран, Китай, Куба, Сърбия и др.

Съюзът е решил да направи изключение за „починалите класици”, както и за съвременните писатели на тези държави, които публично подкрепят териториалната цялост на страната. Взето е също така решение в бъдеще да се провеждат каквито и да е съвместни мероприятия с участието на дипломатическите представителства на изброените държави.

Руският писател Виктор Ерофеев коментира решението, като обясни, че в Украйна се води война, а във военно време трябва да се прави това, което е необходимо.

Според друг писател – Андрей Рубанов, тенденцията за налагане на украинския език ще се засилва. „Украинците ще продължават да искат да създадат свой език и да отхвърлят руския”, което е тяхно право и не може да им се влияе, смята той.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук