Инфекционист: Началните класове и детските градини не трябваше да бъдат затваряни
"Началните класове в училище и детските градини не трябваше да бъдат затваряни", заяви пред БНР д-р Валери Велев, инфекционист от детското отделение на Инфекциозната болница в София. Той обясни, че според публикации в реномирани научни списания децата до 10-годишна възраст най-малко предават вируса, независимо дали имат вирусен товар: "Това, че те са безсимптомни - не […]

"Началните класове в училище и детските градини не трябваше да бъдат затваряни", заяви пред БНР д-р Валери Велев, инфекционист от детското отделение на Инфекциозната болница в София. Той обясни, че според публикации в реномирани научни списания децата до 10-годишна възраст най-малко предават вируса, независимо дали имат вирусен товар:

"Това, че те са безсимптомни - не кихат и не кашлят, т.е. не изхвърлят във въздуха аерозоли и капки - прави предаването от тях недостатъчно ефективно".

Според д-р Велев връщането на децата в училищата няма да попречи на ваксинационната кампания:

"Не мисля, че едното има общо с другото. Кампанията трябва да набира скорост и лекарите и учителите да бъдат ваксинирани, за да могат спокойно да си вършат работата. Аз съм се записал в списъка на нашата болница, за да бъда ваксиниран".

Той беше категоричен, че ограничителните мерки дават видим резултат. Неговата прогноза е за леко покачване на броя на заразените след около 2-3- седмици заради "бурното празнуване около Коледа и Нова година". По думите му това ще доведе до нов натиск върху здравната система, но медикът изказа надежда силата на този натиск да много по-малък от този през ноември и декември.

"С около 50% е намалял натискът в детското отделение на Инфекциозната болница в София, а и в други болници е така", добави д-р Велев и уточни, че състоянието на приетите деца не е толкова застрашаващо живота им, но те са приети в болница, защото родителите им са болни и не могат да се грижат за тях, а някои от родителите са заедно с децата си в отделението.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук