Проф. Ал. Маринов: За смяната на този порочен модел, монополът над властта трябва да бъде разбит
За да бъде започната смяната на този порочен модел, монополът над властта трябва да бъде разбит. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава. Според него в следващия парламент трябва да влязат повече политически партии, които да бъдат лоялни към избирателите […]

За да бъде започната смяната на този порочен модел, монополът над властта трябва да бъде разбит. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава.

Според него в следващия парламент трябва да влязат повече политически партии, които да бъдат лоялни към избирателите си. А гражданите трябва да притискат докрай своите избраници, за да изпълняват ангажиментите си, каза още той.

„Една голяма част от българските граждани няма да преглътнат повече такива груби измами, както се случи с патриотите, които преди изборите през 2017 година сипаха огън и жупел по ГЕРБ и Борисов, а след това се прегърнаха и целунаха с него в един порочен съюз. Смятам, че голяма част от българските граждани няма да позволят това с всички достъпни на гражданите средства“, допълни политологът.

Според него в следващите два или три месеца гражданите трябва да изискат няколко конкретни отговора от партиите, сред тях кой, с кого и при какви условия ще си партнира и в какво управление е готов да участва.

Проф. Александър Маринов обясни, че за провеждането на предстоящите парламентарните избори са необходими промени в Изборния кодекс, които да гарантират участие на всички граждани в условията на пандемия.

„Явно е, че здравната система ще продължи да бъде силно натоварена, а ваксинацията няма как да даде осезаеми резултати в този обозрим период. Трябва да се осигурят условия, които при тази обстановка от една страна да минимизират рисковете за здравето на хората, а от друга страна да дадат възможност за пълноценно участие в изборите“, обясни политологът.

Проф. Маринов подчерта, че трябва да се помисли и за алтернативни начини на гласуване, но през последните месеци по тези теми не е направено нищо.

Мнозинството в Народното събрание практически саботира необходимите законодателни решения, които да позволят нормално провеждане на изборите, каза още експертът.

„Това се прави умишлено с оглед да се осигурят едностранни политически преимущества, което още повече в условията на пандемия е не просто неморално, то е дори престъпно“, допълни проф. Маринов.

Според политолога предстоящите избори ще бъдат много оспорвани, силите ще бъдат изравнени, а шансове да попаднат в парламента ще имат седем-осем формации.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук