БДЖ дава на новите си локомотиви имена на ханове и царе
Първите два от новите локомотиви Siemens Smartron вече са в движение и теглят композици по линиите София-Варна и София-Бургас, съобщи БДЖ. Машините си имат имена - "Аспарух" и "Тервел". На български владетели ще бъдат кръщавани и следващите доставки от Германия. Държавното жп предприятие е поръчало общо 15 "смарттрона", които ще пристигат поетапно след февруари.  Те тежат по 80 тона, но са по-безшумни от предшишните модели […]

Първите два от новите локомотиви Siemens Smartron вече са в движение и теглят композици по линиите София-Варна и София-Бургас, съобщи БДЖ. Машините си имат имена - "Аспарух" и "Тервел". На български владетели ще бъдат кръщавани и следващите доставки от Германия.

Държавното жп предприятие е поръчало общо 15 "смарттрона", които ще пристигат поетапно след февруари.  Те тежат по 80 тона, но са по-безшумни от предшишните модели и могат да развиват до 160 км в час. 

Върху всеки локомотив ще има QR код. Когато сканират кода с мобилен телефон, пътниците ще могат да научат интересни факти от историята, свързани с владетеля, чието име носи машината, разказа пред БНТ Иван Гергинов, зам.-началник експлоатация на локомотивното депо в София.

Преди време БДЖ обяви специален конкурс за визията на новите сименси. В общественото гласуване, в което са участвали 30 000 души, победи проектът Green force ("Зелена мощ") - на снимката.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук