Проф. Константинов: Трябват консултации с партиите за датата на изборите, за да не стане като в САЩ!
Има 9 възможни дати за изборите. Те са между 28 март и 23 май. Трябва да се изчака, за да се види как ще се развие епидемията и да се реши кое ще е най-доброто. Това заяви председателят на УС на „Информационно обслужване“ и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов в предаването „Още от […]

Има 9 възможни дати за изборите. Те са между 28 март и 23 май. Трябва да се изчака, за да се види как ще се развие епидемията и да се реши кое ще е най-доброто. Това заяви председателят на УС на „Информационно обслужване“ и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Трябва да има консултации с партиите, защото изборите трябва да се направят в условието на пълно доверие. Без доверие няма как да се проведат честни избори. Виждате какво се случи в САЩ. Това е недопустимо за една цивилизована държава", подчерта математикът и изборен експерт.

По думите му днешната среща на държавния глава с медицинските експерти е добро решение, но е задължително да бъде последвана от разговори с партиите.

„Имаме опит с машинното гласуване. Той ни показва, че една четвърт от избирателите гласуват машинно“, обяви още председателят на „Информационно обслужване“.

„Политиците имат право да искат пълни гаранции за честни избори. Аз напълно подкрепям всички инициативи, които ще повишат доверието в изборния процес. Задача на политиците е да убедят избирателите, че вотът е прозрачен и честен. За съжаление това не се случва“, изтъкна проф. Константинов.

На въпрос как ще се предават данните от машините, проф. Константинов заяви:

"Всяка флашка с информация за машинното гласуване трябва физически да дойде в районните избирателни комисии и в ЦИК. На едни предишни избори част от флашките не дойдоха. Не се разбра къде са. Това не промени изборния резултат, защото има и хартиен протокол. Протоколите са подписани от всички членове на избирателните комисии от всички избори. Това е гаранцията за честни избори. Най-важното е да има контрол при изборния процес. Присъстват представители на всички политически сили, има наблюдатели, застъпници. Те имат право да присъстват на броенето. Не знам някъде по света да има по-голяма гаранция на честността на вота", изтъкна проф. Константинов.

„Взели сме абсолютно всички мерки“, увери той.

Проф. Михаил Константинов подчерта, че няма държава, в която да се прилагат такива безпрецедентни мерки, както в България.

"Време за гласуване по пощата и през интернет няма. Не виждам, какви нови начини на гласувани може да има, а и за това няма време, нито подготовка. Единственото, което ще бъде допълнително към хартиеното гласуване е машинното, в секциите с над 300 избиратели. Т. е. за около 9500 секции. Време за организиране на гласуване по пощата и по интернет категорично няма. Освен това при този вид гласуване няма тайна на вота. В дистанционното гласуване няма тайна на вота. Не се знае, кой ви стои на главата и ви казва как да гласувате. Не се знае, дали вие въобще гласувате, защото представете си, че гласуването е със смарт карти, както е в Япония. Там тарторът на групата събира картите и гласува вместо притежателите им. Цялата история става много лесно“, обясни той.

Проф. Михаил Константинов каза още, че преди месец е предложил членове на изборните комисии да са хора с имунитет, които са минали през вируса и такива, които са ваксинирани. Според него е възможно гласуването да се случи в продължение на два дни. Идеята е да не се срещат млади и възрастни.

Проф. Константинов предположи, че след около месец и половина ще има сценарий за провеждане на изборите, като е добре той да бъде подложен на обществено обсъждане. Според него е трябвало да се изчака последния възможен момент за насрочване на изборите.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук