Ким Чен-ун обяви петилетката за провал
В Северна Корея започна конгрес на управляващата Корейска трудова партия, предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската информационна агенция КЦТА. В проявата участват хиляди делегати и наблюдатели. В речта си при откриването на конгреса севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че последният петгодишен икономически план се е провалил почти във всички сектори на икономиката, които […]

В Северна Корея започна конгрес на управляващата Корейска трудова партия, предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската информационна агенция КЦТА. В проявата участват хиляди делегати и наблюдатели.

В речта си при откриването на конгреса севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че последният петгодишен икономически план се е провалил почти във всички сектори на икономиката, които са доста далеч от набелязаните преди пет години цели. Петгодишният план бе изготвен и представен на конгрес на партията през 2016 г.

"Ние трябва още повече да насърчаваме и увеличаваме победите и успехите, които сме постигнали с цената на пот и кръв и да не допуснем болезнените за нас уроци да се повтарят", каза Ким.

В речта си севернокорейският лидер подчерта, че страната му преживява безпрецедентни трудности. Той призова за нов петгодишен план.

В словото си Ким призова за работа в посока на засилване на мощта на Северна Корея, която според него ще помогне на страната сама да се справи с вътрешните и външните предизвикателства, които пречат на напредъка ѝ.

Ким похвали севернокорейците за решителните им действия за справяне с трудностите във връзка с пандемията от коронавируса. Северна Корея официално все още не е регистрирала нито един случай на заразяване с коронавирус, отбелязва "Ройтерс".

Конгресът на Корейската трудова партия е един от най-големите спектакли на севернокорейската пропаганда, отбелязва "Асошиейтед прес". Той цели да покаже на обезпокоените севернокорейци, че Ким контролира нещата и да затвърди единството в партията под негово ръководство.

Но някои наблюдатели са скептични, че конгресът ще стигне до някакви фундаментални решения на севернокорейските проблеми, много от които произтичат от десетилетия на лошо управление на икономиката и от това, че Ким продължава с безразсъдните си усилия за напредък по скъпата програма за ядрени оръжия.

Очаква се конгресът да продължи няколко дни. Той се провежда в момент, в който страната е изправена пред много кризи.

Авторитарната Северна Корея, управлявана от девет години от Ким Чен-ун, е една от най-бедните страни в Азия. Нейната до голяма степен затворена икономика пострада още повече от затварянето на границата с Китай заради коронавирусната пандемия, а за Пхенян това бе най-голямата снабдителна линия. Икономиката на Северна Корея пострада и от последиците от серия природни бедствия миналото лято и от международните санкции, наложени й заради ядрената й програма.

Джо Байдън, който ще встъпи в длъжност като американски президент по-късно този месец, вероятно ще запази санкциите и ще избегне всякаква директна среща с Ким, докато Северна Корея не предприеме значителни стъпки към денуклеаризация, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук