След труса на 29 декември Сисак и Петриня са се изместили на изток
Като последица от земетресението с магнитуд 6,2 по Рихтер хърватският град Сисак се е изместил с 10 см на изток и Петриня с 15-20 см на изток, съобщава хърватският вестник "Ютарни лист". Карти, изработени на база сателитни снимки, осигурени от Европейската космическа агенция показват, че разрушителното земетресение е предизвикало придвижване на земната повърхност с до […]

Като последица от земетресението с магнитуд 6,2 по Рихтер хърватският град Сисак се е изместил с 10 см на изток и Петриня с 15-20 см на изток, съобщава хърватският вестник "Ютарни лист".

Карти, изработени на база сателитни снимки, осигурени от Европейската космическа агенция показват, че разрушителното земетресение е предизвикало придвижване на земната повърхност с до 70 см. Най-големи промени са регистрирани в горски район близо до селищата Слана, Глинска поляна и Гора, пише вестникът.

Изследователят Марин Говорчин, професор в Загребския факултет по геодезия, е цитиран да казва, че Сисак се е преместил с по-малка интензивност от Петриня. Според него Сисак се е преместил с 10 см, а Петриня - с 15-20 см.

Екип изследователи в момента са в засегнатия региона и все още не са забелязали някакви промени на първо ниво като разкъсвания на повърхността по разломната линия.


Земетресението стана по разломна линия в посока от северозапад към югоизток, преминаваща през района Покупле край Петриня и Глина, а линията на разлома е между два различни тектонични блока, пише изданието.

Източник Нова телевизия

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук