Тръмп планира инвестиционна забрана и за китайските технологични гиганти Alibaba и Tencent
Администрацията на Тръмп обмисля да добави технологични гиганти Alibaba и Tencent към "черния списък" на фирми, за които се твърди, че са притежавани или контролирани от китайската армия, съобщиха за Ройтерс източници, запознати с въпроса. Взимането на прицел на двете най-високо оценени компании в Азия на обща стойност 1,3 трилиона долара би било най-радикалната стъпка […]

Администрацията на Тръмп обмисля да добави технологични гиганти Alibaba и Tencent към "черния списък" на фирми, за които се твърди, че са притежавани или контролирани от китайската армия, съобщиха за Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Взимането на прицел на двете най-високо оценени компании в Азия на обща стойност 1,3 трилиона долара би било най-радикалната стъпка досега на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на неотдавнашния набор от мерки, предприети срещу китайските компании, докато той се опитва да бетонира своята твърда политика срещу Пекин през последните на президентския пост.

Министерството на отбраната, което следи за определянето на този "черния списък", все още не е финализирало плановете си, като същевременно се обсъжда добавянето на други китайски фирми към списъка, посочиха източниците на Ройтерс при условие за анонимност.

И двете китайски компании отказаха коментар на тази информация.

Новината доведе до спад с 4% на акциите на Alibaba, най-голямата компания за електронна търговия в Китай, и с около 4,7% на акциите на Tencent, гигант в областта на социалните медии и игрите, към края на търговия в четвъртък на фондовата борса в Хонконг. Снощи акциите на Alibaba поевтиняха с над 5% на Уолстрийт, след като тази информация беше оповестена за пръв път от "Уолстрийт джърнъл".

Някои инвеститори обаче изразиха скептицизъм че Alibaba и Tencent ще се сблъскат с подобни дългосрочни рестрикции от страна на САЩ, като се има предвид, че тяхната обща стойност е за 1,3 трлн. долара и значителна част от техните акции са притежавани от американски инвеститори и подобен ход вероятно би нанесъл репутационен и финансов удар на американските фондови пазари.

Тръмп ескалира мерките срещу китайските фирми през ноември с изпълнителна заповед, която забранява на американските инвеститори да купуват акции на фирмите, включени в "черния списък".

По-рано тази седмица той наложи забрана за трансакции с осем китайски софтуерни приложения, включително мобилното приложение за плащане Alipay на Ant Group (част от Alibaba), на QQ Wallet на компанията Tencent и на WeChat Pay.

Изпълнителната заповед на Тръмп от ноември е свързана със закон от 1999 г., който дава правото на Министерството на отбраната да изготви списък на китайски компании, за които се смята, че са собственост или контролирани от китайската армия.

До момента Пентагонът е включил в черния списък 35 фирми, включително най-добрия китайски производител на процесори SMIC и петролния гигант CNOOC.

Източник: БНР

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук