Мария Габриел: Трябва да бъде подавана точна и постоянна информация на гражданите за ваксините
„Не мога да приема критиките, че на европейско ниво се бавят доставките на ваксини срещу Covid-19, защото вече 6 месеца Европейския съюз показва много голяма солидарност и общ подход по отношение на ваксините“, заяви пред БНР българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежи Мария Габриел.„Науката и иновациите са в основата на намирането […]

„Не мога да приема критиките, че на европейско ниво се бавят доставките на ваксини срещу Covid-19, защото вече 6 месеца Европейския съюз показва много голяма солидарност и общ подход по отношение на ваксините“, заяви пред БНР българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежи Мария Габриел.


„Науката и иновациите са в основата на намирането на дълготрайно решение и изход от пандемията и чрез програмата „Хоризонт Европа“, в която има 30 на сто увеличен бюджет за следващия период, ще допринесем за това", посочи в "Преди всички" Габриел.

"Юни месец беше публикувана Стратегията за ваксините, която потвърди, че всички държави членки ще имат достъп до ваксините по едно и също време и в еднакви условия. В средата на октомври бяха публикувани препоръките за ваксинационните планове, а след това държавите членки са тези, които имаха отговорността да подготвят логистиката“. Това каза още еврокомисарят Габриел.

Тя припомни, че в началото имаше доза несигурност коя фирма първа ще разработи ваксина, а впоследствие и какви ваксини ще се произведат.

Габриел заяви, че в момента има слабост по отношение на производствения капацитет и там е необходимо да се инвестира повече.

„Няма право за критика, когато става въпрос за това, че има одобрена поръчка, има запазени дози, но трябва да се инвестира в производствения капацитет.“

По отношение на дисбалансите в различните страни във връзка с ваксините Габриел заяви, че опираме до отговорността на държавите членки:

„Тези, които веднага след средата на октомври месец са направили своята организация и планове, са напред във ваксинирането. Така е във Германия".

На въпрос може ли ваксината да е виза за вход в европейска държава Габриел потвърди, че има такива дискусии, но трябва да се изчака, да се подходи внимателно към този дебат:

„Водеща трябва да остане сигурността на гражданите, тяхното здраве и след това как това може деликатно да бъде комбинирано с това икономиките да работят".

По отношение на това как държавите членки да ускорят ваксинирането Мария Габриел посочи:

"Нека не забравяме, че ние сме в началото на периода на ваксиниране – десет дни са минали от началото на ваксинацията, а Европейската комисия каза, че ще достигнем по-големи размери през април.Нека се ваксинират с втората доза хората на първа линия.

За мен е по-важно да се подава непрестанно информация, защото виждаме, че има недоверие и към ваксините, още повече че работим в условия на много стриктно спазване на изискванията на Европейската агенция по лекарствата и на стриктно изпълнение на критериите за това какви са данните, които са подадени, как след това фирмите имат планове за управление на риска – това е добавената ни стойност – това трябва да бъде много ясно поднасяно на хората като точна и постоянна информация.“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук