Новият кандидат-премиер на ИТН иска ревизия на договора с РС Македония
Няма да лишаваме братята ни от РСМ от европейско бъдеще, но и ще отстояваме националния интерес на България. Това каза в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ кандидат-премиерът на „Има такъв народ“ Пламен Николов. „Знаете за Преспанския договор от 2017 г. и колко неизпълнени клаузи има по него. (Договорът от Преспа е между Гърция и […]

Няма да лишаваме братята ни от РСМ от европейско бъдеще, но и ще отстояваме националния интерес на България. Това каза в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ кандидат-премиерът на „Има такъв народ“ Пламен Николов.

„Знаете за Преспанския договор от 2017 г. и колко неизпълнени клаузи има по него. (Договорът от Преспа е между Гърция и РСМ, България има със Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, бел. ред.) Това е нещо, което особено много ни притеснява", отбеляза Николов.

"По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и да ги лишаваме от възможността за европейското им бъдеще по насилствен начин или начин, който се упражнява от други балкански държави. Това не означава, че няма да отстояваме националния си интерес", обясни кандидат-премиерът.

"Как точно ще бъде направено това? Може би чрез ревизия на самия този договор и преразглеждането му. Това е един момент, в който трябва Комисията по външна политика на ИТН да се събере и да се вземе решение. Ако един ден имаме възможност да управляваме и този кабинет влезе в своите функции, ще видим всичко, което трябва да се случи по тази външнополитическа линия“, допълни той, като допълни, че кабинет, воден от него, не би следвал линията на конфронтация.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук