Стела Балтова: Категорично вече се радваме на един отличен сезон
Данните не могат да стигнат добрите нива от 2019 година, но категорично вече се радваме на един отличен сезон. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.„Данните не могат да стигнат добрите нива, които имахме през 2019 година, но категорично вече се радваме на един отличен сезон, […]

Данните не могат да стигнат добрите нива от 2019 година, но категорично вече се радваме на един отличен сезон. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Данните не могат да стигнат добрите нива, които имахме през 2019 година, но категорично вече се радваме на един отличен сезон, защото броят на посетителите вече наближава три милиона, което означава, че това е един сериозен ръст от 83 % спрямо миналата година. За съжаление, още не можем да ги достигнем от 2018 година, защото дефакто първите шест месеца отчитахме само спадове спрямо миналата година, защото 2020 година имаше два месеца, в които имаше активен зимен сезон, докато тази година не можем да кажем, че беше такава степен“, заяви тя.

„Всичко това се дължи на няколко основни аспекти. Първо отговорността, която има в управлението на нашата настанителна база, на ресторантите и заведенията, а именно отговорност към спазването на противоепидемичните мерки в условията на коронавирус. И на второ място отговорността на самите посетители. Посетителите не само, че са отговорни към начина на пътуване, те са отговорни към отношението си към туризма“, обясни министърът.

"На първо място по брой туристи е Румъния, следва Полша, но най-висок ръст на туристите имаме от Украйна, близо 400 % е ръстът спрямо миналата година. След това се нарежда Германия. След това Чехия, Словакия, Турция. От тези дестинации се радваме на добри резултати. От Турция още нямаме ръстове сериозни. за съжаление, от Израел не можем да достигнем нивата на миналата година. Има далечни дестинации, от които не можем да очакваме ръстове през тази година, тъй като едва сега се отварят пазарите за тях. Във Великобритания беше много динамична обстановката там. Много чартърни и директни полети са отложени.

Имаме един много динамичен сезон, но паралелно с това се спазват мерките, които са наложени. Има невероятен оптимизъм. Българските хотелиери и българските ресторантьори и екскурзоводите показаха това, на което е способен българският туризъм – показаха, че качеството на услугата повлия на туризма“, каза още Балтова. Тя добави, че българските туристи са голям дял от туристите това лято - предсталяват 75 % от всички три милиона туристи.

Усилията са насочени към това ние да имаме като преимущество един здравен сезон, което означава нисък брой на заразени и висок брой на ваксинирани и аз мисля, че това го постигаме към момента, коментира тя.


Министърът подчерта, че ситуацията е много динамична в цял свят. „Аз съм оптимист. Виждам, че се прави всичко възможно. Наистина дисциплинирано се работи. Включително контролът вътре в самите места за настаняване е много ефективен“, каза Балтова относно дали се притеснява от това, че летният сезон може да приключи по-рано.

„Не мога да кажа, че съм удовлетворена лично аз и моите колеги, както и Министерството на здравеопазването от броя на ваксинираните в сектора, но се правят всички усилия те да бъдат мотивирани. Бяха открити три нови центъра за ваксиниране в Поморие, Слънчев бряг и в Несебър. Има интерес. Във всички РЗИ-та има осигурени четири вида ваксини и приоритетно са осигурени за работещите в сектор туризъм“, обясни тя.

„Идеята за ваучери, които могат да получават ваксинираните хора беше обсъдена с представители на туристическия бизнес, Националния борд по туризъм, както и на ниво Министерски съвет. Предложението, което излезе от нашата институция беше ваучерите за лица над 60 години да могат да бъдат ползвани или за туристически услуги, или за закупуване на храна или лекарствени средства. До 60-годишна възраст само за туристически услуги.

Аз лично съм изключителен защитник на една такава идея. Към момента нямаме окончателно решение за това. Това, което знам от колегите от Министерството на здравеопазването, че те продължават насърчаването в тази посока. Откриват викторини и томболи, така че съвсем скоро ще има още една инициатива. Ние заедно с тях създадохме един лейбъл, който е 100 % ваксиниран персонал.

За съжаление, към момента сме поставили само един. Но вече имаме заявки. Аз считам, че трябва да има институции, извън туристическия сектор, които могат да получат такъв. Усилията са насочени към това ние да имаме като преимущество един здравен сезон, което означава нисък брой на заразени и висок брой на ваксинирани и аз мисля, че това го постигаме към момента“, добави Балтова.

Тя обясни, че има хотели, които не отвориха тази година, но това са малка част. „Успяхме да създадем здравен протокол, в който са заложени споразуменията, които имаме. Има два карантинни хотела на морето. Единият на Южното Черноморие, а другият в комплекс Албена. В момента сме в преговори такъв да има в София“, заяви министърът.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесайте ни във Фейсбук